Obezitate

Obezitatea apare atunci cand organismul incepe sa depoziteze grasime corporala in exces, cu mai mult de 20% peste greutatea considerata normala. In zilele noastre, sunt considerate obeze persoanele ce au un IMC (indice de masa corporala) mai mare de 30, acesta putand fi calculat foarte usor dupa formula IMC = G / (H*H), unde G este greutatea iar H este inaltimea. Practic, pentru a afla IMC se imparte greutatea masurata in kilograme la patratul inaltimii masurate in metri. Pentru barbati, valoarea optima a IMC este de 23, in timp ce pentru femei este de 22.

Obezitatea poate fi de doua feluri, si anume avand un caracter generalizat sau avand un caracter segmentar. Vorbim de obezitate generalizata atunci cand acumularile de grasime se afla preponderent la nivelul trunchiului (mai este numita obezitate androida, sau obezitate in forma de mar) si de obezitate segmentara atunci cand acumularile de tesut adipos se afla preponderent in jumatatea inferioara a corpului (mai este numita obezitate ginoida, sau obezitate in forma de para). In general, obezitatea androida este cea mai periculoasa, intrucat s-a observat o mai mare incidenta a aparitiei de complicatii la femeile si barbatii ce aveau o circumferinta abdominala peste 88 cm respectiv 102 cm.

Obezitatea este considerata o boala a omului modern, generata pe de o parte de lipsa activitatii fizice si de consumul excesiv de calorii pe de alta parte, situatie la care s-a ajuns in urma dependentei tot mai mare de masina si regimului de hrana tot mai imbelsugat.

Obezitatea este deseori asociata cu diverse afectiuni, precum diabet de gradul 2, boli de inima, diverse tipuri de cancer, apnee de somn, practic riscul de a face bolile de mai sus creste proportional cu gradul de obezitate. In acest sens, principalele arme in lupta impotriva obezitatii sunt activitatea fizica si dietele, astfel reducerea consumului de alimente cu grad caloric mare (zaharuri, grasimi) si inlocuirea acestora cu fibre precum si exercitiile fizice au efect benefic asupra organismului ajutand impiedicarea de noi acumulari de tesut adipos pe de o parte si la arderea depozitelor de grasime existente pe de alta parte.

De asemenea, se pot lua si medicamente care sa blocheze acumularea grasimii sau care sa diminueze apetitul, ca adjuvante pe langa dieta si activitatea fizica, in acest sens existand o serie de produse naturiste destul de eficiente.

Articol anterior:

Urmatorul articol: